In de Schijnwerper

Nessie Ontdekken

Hardnekkige legendenIs het monster van Loch Ness een prehistorisch reptiel of gewoon drijfhout? Of wellicht een schaduw van de golven? De beroemdste foto van het ‘monster’, tevens een van de eerste, is gemaakt op 14 april 1934 door de Britse kolonel Robert Kenneth Wilson. Op die foto is duidelijk de gewelfde nek te zien met de slangachtige kop die boven het water uitsteekt. Sindsdien duiken er talloze opnamen op, zowel foto’s als filmfragmenten.

We weten allemaal dat het monster van Loch Ness dat zich schuilhoudt in de duisternis van Loch Ness in de Hooglanden niet zomaar een verhaal is. Nessie bestaat echt, en er zijn meer dan 1.000 waarnemingen van ooggetuigen en veel onverklaarbaar bewijs, de wetenschappers snappen er niets.

Bestaat het monster van Loch Ness? De wetenschap is er nog niet uit. Het mysterie spreekt net zo tot de verbeelding als de vraag of er buitenaards leven is. Is Nessie slechts een mythe of zwemt er in het Loch Ness, het grootste meer van Schotland, echt een reptiel uit de tijd van de dinosaurussen? Zou het mogelijk een plesiosaurus kunnen zijn? De eeuwenoude Schotse legenden laten er in elk geval geen misverstand over bestaan terwijl de wetenschappers onderzoek blijven doen en ruziën over de ‘bewijzen’, die zo nu en dan opduiken.

Nessie Ontdekken : Loch Ness: Music & Whisky

Tijdens deze reis wordt er door meereizende muzikanten mooie Schotse folkmuziek gespeeld en bezoeken wij  beroemde Whisky distilleerderijen.

22 tot 29 April 2018

Met de Flying Dutchman maken wij een prachtige muziek-en whisky reis door Schotland: , Vanaf Inverness varen en zeilen we door het Caledonia Canal. Deze verbindt de Noordzee met de Atlantische Oceaan en is één van de mooiste waterwegen ter wereld. Vier bergmeren waarvan Loch Ness de beroemste is werden in 1822 met elkaar verbonden en het gaat dwars door het berglandschap van de Schotse Hooglanden naar Fort William, het levert  spectaculaire landschappen en vergezichten op.

SonarIn het jaar 2000 gingen wetenschappers het meer op met sonarapparatuur. Het Loch Ness is troebel. Sonaronderzoek lag dus voor de hand. Aanvankelijk hadden ze weinig succes, maar uiteindelijk ving de sonar een bewegend object op van ruim vijf meter lang. Zou het een jonge plesiosaurus geweest kunnen zijn? Door de evolutie van miljoenen jaren zou de plesiosaurus mogelijk kleiner zijn geworden. Feit is dat het Loch Ness voedselarm is. Onder en om het Loch Ness heen zijn talloze grotten en gangenstelsels. Mogelijk dat Nessie daar zijn voedsel vindt en dus niet vaak aan het wateroppervlak komt.

Deze reis is een schitterende combinatie van zeilen, muziek spelen en het bezoeken van beroemde Whisky distilleerderijen. Het plezier van samen spelen, zingen, genieten van de muziek en het prachtige Schotland staat voorop. Elke dag live muziek van onze muzikanten die er naar harte lust oplos spelen en jammen. En ‘s avonds lekker doorzakken in de Pub of op het schip. Volop genieten van de schitterende natuur die we onderweg zien en de avonturen die we beleven. Hou je van Schotse en Ierse folk, dan is dit een uitgelezen kans.

Mogelijk reisschema : Het aangegeven programma is een leidraad en kan worden aangepast onder invloed van weer, stroming en wind. Flexibiliteit is regel op deze reis.

Dag 1: Inverness

Wij heten u van harte welkom in Inverness een mooie Cosmopolitaanse stad met een groot hart en alle wonderen van de Hooglanden bij de deur – een mooie combinatie vindt u ook niet?  Bezoek het kasteel van Inverness en de kathedraal van St Andrew kathedraal en kuier daarna langs de oevers van de rivier de Ness, of steek de hangbrug over voor rust en ontspanning op de Ness eilanden. Een mooie manier om onze reis in Schotland te beginnen.

Dag 2: Loch Ness ontdekken

Eerst gaat het per Taxibus naar de Glen Ord Distilery voor een rondleiding en kleine proeverij. Wanneer allen weer aan boord zijn gaan we naar het prachtige mysterieuze Loch Ness en wie weet zien we Nessie nog. Het is een prachtige tocht in een.adembenemend mooie omgeving. Wij meren af vlak bij het beroemde 13e-eeuws Urquhart Castle,

Urquhart Castle

Dag 3: Fort Augustus

Na ontbijt op het meer van Loch Ness hijsen we de zeilen en gaan we naar Fort Augustus. Fort Augustus is een klein gezellig dorpje aan de zuidoever van het grote Loch Ness.  De 5 sluizen vormen het hart van het dorpje.

Dag 4: Fort William

Wij varen verder richting Fort William. Schitterende Locks wisselen af met het smalle door bomen omzoomde kanaal. We bereiken de Neptune’s Staircase ofwel de Trap van Neptunes, een stelsel van acht sluizen ontworpen door Thomas Telford. Het kunstwerk laat de boten 19,5 meter stijgen over een lengte van 457 meter. Je hebt vanaf het sluizencomplex een prachtig uitzicht op de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. De Ben Nevis distilleerderij is vlakbij en natuurlijk kan er een bezoek gebracht worden.

Neptune’s Staircase

Is het monster van Loch Ness optisch bedrog?

Er is van alles te bedenken dat voor een monster kan worden aangezien, zoals vogels die laag over het water scheren, zeehonden en alen. Maar ook boomstammen en wrakhout. In bepaalde weersomstandigheden verschijnen er donkere vlekken op het meer, en onderschat de atmosferische lichtbreking niet. Een aal of een boomstam kan dan plotseling op een monster gaan lijken.

Dag 5: Corpach en Loch Linnhe

Eerst passeren we onder grote belangstelling de sluizen en de zeesluis bij Corpach. We zijn nu aan de westkust en zeilen nu op Loch Linnhe met prachtige vergezichten op de Highlands. We gaan op weg naar Mull en onderweg zoeken wij een mooie ankerplaats.

Dag 6: Mull & Tobermory

Wij zeilen aan de schitterende westkust en zeilen vlak langs het prachtige Duart Castle, wat vanaf het water een prachtig en imponerend gezicht is. Na een schitterende dag met veel foto momenten meren wij af in het schilderachtige vissersplaatsje Tobermory. Met zijn kleine, maar beroemde whisky distilleerderij.

Tobermory

Dag 7: Ardnemurchan – Oban

Na de lunch gaan we naar de nu drie jaar oude Ardnumurchan distilleerderij. Na een bezoek aan deze moderne op duurzaamheid gerichte Distilleerderij gaan we naar Oban. De ruimte en vergezichten op het eiland Mull laten ons de schoonheden van het ongerepte Schotland zien. Na een mooie zeilreis komen we aan op onze eindbestemming Oban waar wij bijna recht tegenover de Oban Distilleerderij afmeren.

Duart Castle

Dag: Oban

Loch Ness: Music & Whisky, wat was het een prachtige reis! We hebben op een unieke manier het betoverende en ongerepte Schotland gezien.  Helaas is het tijd om afscheid te nemen.